Diamantsvärdet och Träsvärdet 1 av Nick Perumov

01.11.2015 17:40

Rysslands störste fantasyförfattare på svenska. Sedan århundraden har människornas kejsardöme härskat med våld och fruktan över gnomer, friborna, orcher och danker. Tronen stöds av Regnbågen, en magisk orden med nästan obegränsad makt över rikets invånare - till och med över den nyblivne kejsaren, som plågas av grymma barndomsminnen. Många ruva på hämnd i denna gamla värld som för länge sedan övergivits av det godas himmelska makter och nu översvämmas av hamnskiftare, gengångare, andeväsen och ett otal namnlösa varelser. En höstdag strax före det årliga Dödsregnet kommer en ung adept till provinsstaden Chvalin i norr. Han skuggas av Fess, utsänd av Grå förbundet, en liga av legoknektar som säljer sina tjänster till högstbjudande. Strax därpå anländer en liten karavan, anförd av gnomen Sidri, friborne Khan-Torog och trollkvinnan Tavi, samtidigt som ett cirkussällskap skyndar genom Drungskogen för att hinna fram innan Regnet börjar falla.

Diamantsvärdet och träsvärdet 1 är första boken av 12 av Nick Perumovs episka fantasysvit.
Det är mörkt, skitigt, ondskefullt och helt jävla fantastiskt.

För alla som gillar Tolkien, fast i 50 nyanser av svart.


Boken är sprängfylld av olika ordnar, raser, titlar och diverse olika bakomliggande händelser som bygger upp första delen i Svärdens Väktare, och ibland kunde det bli lite rörigt att hålla koll på alla namn och platser osv, även för mig som är en van fantasyläsare.

Men samtidigt som det kunde bli rörigt så är det en mäkta imponerande värld Perumov har byggt upp.
Det märkts tydligt att han knäböjer framför något slags Tolkien-altar, dels på grund av språket men även för att han har med både alver och orcher, fast där tar likheterna med Tolkien också slut.
Tänk dig att Perumov har målat Midgård i femtio nyanser av svart och gjort varenda karaktär grym och med potential för ondskefulla handlingar.

Jag håller med vissa andra recensioner som påpekar det faktum att karaktärerna är tämligen stelbenta, men all action, monster och uppmålade miljöer väger upp karaktärernas brister på ett mycket bra sätt.

Jag kommer att med spänning läsa vidare!